Geci de munte dama. Cat costa o jacheta softshell?

Îmbrăcăminte în aer liber pentru excursioniști, bicicliști și pasionați de sporturi de iarnă

Se pare că îmbrăcămintea de sport și de agrement în aer liber este promovată peste tot. Ceea ce distinge echipamentele de exterior de îmbrăcămintea de zi cu zi este modul în care articolele de îmbrăcăminte individuale sunt special adaptate pentru sporturile în aer liber.

Mai simplu spus, aceasta înseamnă că anumite țesături funcționale oferă o protecție deosebit de bună împotriva vântului și ploii, în timp ce altele oferă căldură excepțională sau sunt extrem de respirabile sau de uscare rapidă. Hainele de exterior oferă o potrivire excelentă, o libertate excelentă de mișcare și sunt confortabile de purtat pentru activități sportive în aer liber.

Atunci când proiectează și produc îmbrăcăminte funcțională, producătorii cu experiență precum Mammut, Jack Wolfskin și Vaude utilizează o gamă variată de materiale funcționale.

Împreună cu cămăși funcționale cu uscare rapidă, jachete rezistente la apă și jachete softshell prietenoase cu activitatea, alte opțiuni populare includ lenjerie funcțională, șosete sport în aer liber și pantaloni de drumeție rezistente.

Deoarece proprietățile funcționale și materialele pentru îmbrăcămintea în aer liber variază în funcție de sport, veți găsi aici o prezentare succintă a diferitelor tipuri de sporturi în aer liber și îmbrăcămintea funcțională adecvată în fiecare caz.

Haine pentru drumeții – exemplul perfect de îmbrăcăminte în aer liber

Ceea ce s-a schimbat de-a lungul anilor sunt materialele, care au devenit mult mai ușoare și se usucă extrem de rapid. Jachetele de mers sunt, de asemenea, foarte ușoare și oferă o protecție extrem de bună împotriva vântului și ploii. În funcție de vreme, excursioniștii pot opta pentru jachete softshell sau hardshell.

Hardshell sau softshell – care este diferența?

Termenii hardshell și softshell sunt adesea folosiți pentru îmbrăcăminte în aer liber. Fie că este vorba de geci softshell și jachete softshell, sau de pantaloni hardshell și haine – aceste două tipuri de echipamente funcționale necesită adesea o alegere între cele două tipuri de construcție. Jachetele, pantalonii și paltoanele Hardshell oferă o protecție fantastică împotriva vântului și ploii.

Au o cotă foarte ridicată a coloanei de apă și sunt în general echipate cu material impermeabil. Datorită utilizării membranelor respirabile, cum ar fi Gore-Tex sau Ceplex, țesăturile de exterior rezistente la vânt și impermeabile, dar și respirabile. Aceasta înseamnă că umezeala poate fi transferată din interior spre exterior, împiedicând simultan pătrunderea ploii în interiorul gecii.

Pe de altă parte, cu jachetele sau pantalonii softshell, accentul nu se pune pe impermeabilizare, ci pe permiterea unei libertăți excelente de mișcare și realizarea unei respirabilități optime.

Multe țesături funcționale softshell oferă o protecție bună sau foarte bună împotriva vântului rece și garantează o potrivire sportivă și confortabilă.

Unele sunt echipate cu o membrană Gore Windstopper care face îmbrăcămintea funcțională completă și permanent rezistentă la vânt.

Îmbrăcămintea softshell poate oferi, de asemenea, un anumit nivel de protecție împotriva ploii. Cu toate acestea, în caz de precipitații puternice și susținute, echipamentul softshell este clar depășit de echipamentul hardshell.

Pentru schi, snowboard sau pentru purtarea zilnică în timpul iernii – îmbrăcămintea de iarnă te protejează împotriva zăpezii și a umezelii, oferind în același timp căldură confortabilă.

Îmbrăcămintea pentru schi sau îmbrăcămintea pentru snowboard este alcătuită în mare parte din mai multe straturi izolante în conformitate cu așa-numitul „principiu de ceapă”.

Aceasta înseamnă că, în același mod în care o ceapă are multe straturi, mai multe straturi de îmbrăcăminte de iarnă sunt purtate una peste alta pentru a proteja sportivul de iarnă împotriva frigului și zăpezii. Straturile inferioare funcționează ca strat de bază pe picioare și pe trunchi, iar straturile exterioare protejează împotriva vântului și umezelii.

În funcție de temperatură, stratul mediu poate acționa ca izolația perfectă. Acest al doilea strat poate ajuta schiorii și snowboarderii să își adapteze ținuta la condițiile meteorologice actuale.

Dacă devine prea cald pe parcursul zilei, atunci acest strat mediu poate fi, de asemenea, scos și depozitat într-un rucsac de schi. Îmbrăcămintea perfectă de iarnă într-un sistem stratificat din îmbrăcăminte de la Arc’teryx, Icebreaker sau Canada Goose ar putea arăta astfel:

  • Primul strat – straturile de bază din fibre sintetice sau lenjerie de corp merino sunt subțiri și garantează căldură confortabilă, schimb bun de umiditate și mare mobilitate. Acestea alcătuiesc stratul de bază perfect în combinație cu șosete de schi sau șosete pentru snowboard.
  • Al doilea strat este format din pulovere din lână, hanorace cu mâneci lungi din lână merino pentru izolare suplimentară. Stratul mediu nu este la fel de subțire ca stratul de bază și permite absorbția funcțională a umezelii. De aceea, lâna, fibrele sintetice și lâna merino funcționează atât de bine ca un al doilea strat. Tipurile elastice de lână, cum ar fi Polartec Power Stretch sau Polartec Power Grid, asigură o combinație excelentă de putere termică ridicată și greutate redusă.
  • Toate tipurile de jacheta de iarna, schi, jacheta snowboard, sunt stratul exterior perfect, deoarece acestea sunt foarte bune atât pentru căldură și de protecție împotriva intemperiilor.
  • Membranele respirabile precum Gore-Tex și impermeabile, precum și materialele rezistente la vânt ajută la menținerea sportivilor de iarnă uscați și calzi.
  • Pantalonii de schi și pantaloni de snowboard servesc nu numai ca izolație, ci și protejează eficient împotriva umezelii, zăpezii, gheții și vântului. Armăturile speciale le fac, de asemenea, foarte durabile.
  • Pantofii de schi , ghetele de schi și ghetele de iarnă sunt o piesă individuală în fiecare garderobă de iarnă. Există diferite ghete de iarnă , ghete de snowboard și ghete de schi care trebuie purtate în funcție de tipul de sport care se face.
  • Căciulile calduroase precum și mănușile impermeabile pentru schi și snowboard păstrează degetele mâinilor și capul de vremea rece. Mănușile de schi sunt în mare parte foarte bine izolate și pot fi folosite și la temperaturi mai extreme. Mănușile de iarnă pentru uz zilnic din lână sau lână merino sunt, pe de altă parte, izolate mult mai puțin, deoarece nu au nevoie de o protecție atât de mare împotriva umezelii și a vântului.
  • Ochelarii de soare și ochelarii de schi fac parte din sporturile de iarnă, cum ar fi schiul și snowboardul. Ochelarii sport de zăpadă protejează nu numai împotriva curenților neplăcuti, ci și împotriva razelor UV. Lentilele special colorate și polarizate creează, de asemenea, un contrast mai mare în condiții de iluminare slabe.